Thursday, April 16, 2020

CARA MEMBUAT PISANG GORENG PEPPIK

Hi Assalamualaikum reader ..
Semua apa khabar ? sihat ka .. harap semua sihat-sihat ..
apa-apapun jangan keluar rumah yaa kalau tiada hal yang penting . stay at home , stay safe and belajar laa banyak benda dekat rumah hehehe..
                                           
                                                      💓💓💓💓💓💓💓

Posting kali ini, saya nak share satu resepi yang hmm boleh tahan klasik lah HAHAHA
apa dia ? mudah saja korang boleh cuba dekat rumah

Kali ni saya akan guide korang macam mana nak buat pisang peppik atau penyet sedap.. haa bukan ayam ja ada nama penyet , pisang pun ada..

Okay kita go thru CARA-CARA BUAT PISANG GORENG PEPPIK




#### Okay yang pertama bahan paling penting adalah PISANG.. Cara cari pisang tuu jangan yang masak , kalau pisang masak tu pisang goreng salut tepung. tapi kali ni bukan.. So, korang pilih pisang yang belum matang . kalau tidak silap nama pisang ni adalah "pisang awak". tapi nama pisang berbeza mengikut tempat

TIPS Pilih Pisang :
1. Kulit pisang bewarna hijau
2. Pisang nampak segar dan keras




                                                         Ini la "pisang awak" yang awak cari tu hehe

#### Okay setelah mendapat pisang , cara kedua adalah kupas dan tanggalkan kulit pisang.. Oleh kerana pisang belum matang mesti kulit pisang susah tanggalkan ? betul kan ? so korang kena hiris la tepi tepi pisang dan boleh lah tanggalkan dengan selamat. Tangan hati-hati. Sebenarnya ada banyak cara itu ikut selesa dan kemampuan korang laa . hmm asalkan pisang tu memang berpisah dengan kulitnya  okay.. kalau tidak memang kita akan makan dengan kulitlah HAHAHA.


tadaaa pisang dengan kulit kannn



Cara ketiga mesti la korang kena cuci sehingga betul-betul bersih sebab kita nak makan kan . so make sure bersih.. Lepas tu macam biasa tos dan keringkan dan letak sedikit garam . tidak letak pun tidak apa, tapi untuk pisang yang sedap letak la ..


Seterusnya??? Of Course laa panaskan minyak di atas kuali..



Lepas tu , make sure minyak panas korang boleh lah letak pisang tersebut secara berhati-hatiiii..


letak ja macam dalam gambar ni..


Lepas dah letak tuuu tunggu matang sedikit dan angkat .. korang jangan goreng sampai betul-betul masak pulak .sebab lepas ni akan ada goreng sesi kedua HAHHAHA ada sesi pulak tu ..

                                                  😎😎😎😎😎😎😎😎

kalau pisang dah nampak kuning sedikit dan nampak garing bolelah di angkat..

(haaa warnaa macam ni yaa ..)

Haaa kenapa di panggil pisang penyet hahahaa sebab sini cara diaa
pisang yang korang goreng tadi kena di tumbuh sehingga nipis.. tidak kisah korang tumbuh pakai apa sekalipun asalkan jadi nipis macam dalam gambar di bawahh ni. kalau nak ranggup dan lebih garing (crunch gituu) boleh laa buat lebih nipis. ikut selera.


(ni gambar yang dah siap penyet/tumbuk)


Okey lepas tu,, Korang panaskan minyak yang samaa..



setelah minyak panas, masukkan pisang yang tela dipenyetkan tadi .. haa ini la goreng sesi kedua haaahahaa..


(goreng-goremg-goreng)


Kali ni korang goreng hendaklah jadi betul-betul garing tau dan make sure rangup barulah rasanya sedap. Oh yaa jangan tinggalkan sebab kena goreng sekejap sahajaa sebab nipis kan. haa kalau tinggalkan memang hitam lah jawabnya.

 ( haaa siap !)

Dahh nampak macam dalam gambar kann .. haa boleh di angkat dan siap di hidangkan.


Oh yaaa. kalau hidang macam tu pun boleh tapi lagi sedap jika dipadankan dengan sambal. sambal tu ikut citarasa korang laa. sama ada nak pedas ka .. masam kaa .. biasanyanya pisang goreng penyet ni dipadankan dengan sambal belacan yang pedas.



 Haaaa siapp .. bolehlah dihidangkan..















Okay itu sahaja untuk posting kali ni . diharapkan reader dapat faham apa yang saya cuba sampaikan. hehe maafkan jika ada kekurangan dalam posting ini . Selamat berpuasa 😘

...ASSALAMUALAIKUM...




1 comment:

  1. this is 1st time i know about this recipe. tak pernah dengar pun selama ni. negeri mana punya pisang peppek ni? nice one. tapi kan, mmg kne makan dgn sambal ke? hehe. thanks for sharing! good job!

    ReplyDelete